Jogurtowiec z jagodami

5 (1 ocen)

Szybkie, smaczne ciasto dla zabieganych, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, włożyć do piekarnika, upiec i gotowe.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    180 g masła
    1,5 szklanki cukru kryształu
    4 jajka
    ok. 430 g jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    garść migdałów (płatki)
    2 szklanki jagód

    Polewa:
    tabliczka mlecznej czekolady
    trochę mleka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Jogurtowiec z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na pulchną masę, nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Kolejno wlać jogurty, a na końcu porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, migdały i szczyptę soli. Jagody (można zostawić trochę do dekoracji) obtoczyć w mące i dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie keksówka 39x11) i piec w temperaturze ok.170°C przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka. Przestudzić. Polewę przygotować przez roztopienie czekolady z odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta, posypać resztą jagód.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować