Jogurtowiec z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy żółtko, miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody a galaretkę w 500 ml gorącej wody, odstawiamy obie do przestudzenia. Obieramy dwie gruszki, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i układamy na ostudzonym biszkopcie. Jogurt grecki przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy delikatnie przestudzoną i ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelewamy masę jogurtową na biszkopt z gruszkami i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy galaretka cytrynowa zacznie tężeć, obieramy pozostałe gruszki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy owoce w kostkę. Układamy kawałki gruszki na masie jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze będzie na drugi dzień.
Komentarze