Jogurtowiec pieczony

4.5 (197 ocen)

Bardzo smaczne ciasto przypominające sernik

Składniki:

  • CIASTO

    1 kostka margaryny
    6 żółtek
    5 łyżek cukru
    2 łyżki oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JOGURTOWA

    3 duże jogurty greckie (po 400 ml)
    3 budynie śmietankowe z cukrem
    1 szklanka cukru
    6 białek
    1 laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jogurtowiec pieczony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO Wszystkie podane składniki przełożyć do miski. Razem zagnieść na jednolite ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Jedną dać do zamrażalnika a drugą wyłożyć na blaszkę z pergaminem.

    MASA JOGURTOWA Białka ubić na sztywną pianę. Jogurty, cukier oraz proszek budyniowy przełożyć do miski. Laskę wanilii rozciąć. Ostrym nożem wyskrobać ze środka ziarenka i przełożyć do miski z jogurtami. Masę jogurtową dokładnie wymieszać. Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać ze sobą - najlepiej drewnianą łyżką. Masę przełożyć na wyłożone na blaszce ciasto. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na wierch na tarce o dużych oczkach. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec dobrą godzinę w 180 st C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować