Jogurtowiec na rurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:2 gruszki pokroić w drobną kostkę. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, dodać pokrojone gruszki, wymieszać, wystudzić. Pozostałe gruszki pokroić w plasterki. Druga galaretkę, czerwoną rozpuścić w ½ l wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru, dodawać do niej porcjami jogurt, cukier puder, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, lekko tężejącą, wymieszać. Na dno tortownicy wysypać bułkę tartą, ułożyć w postaci koła pocięte rurki, część zostawić do dekoracji. Na rurki wylać ½ masy jogurtowej, na nią galaretkę z brzoskwiniami, wyrównać, równocześnie lekko wciskając masę w jogurt. Schłodzić w lodówce. Następnie wylać pozostałą masę jogurtową, schłodzić. Na wierzchu ułożyć plastry gruszek, zalać tężejącą galaretką. Deser chłodzić najlepiej całą noc. Dekoracyjnie przed podaniem udekorować pozostałymi rurkami.
Komentarze