Jogurtowiec na rurkach

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatny deser na zimno z owocami. Dla smakoszy lekkich deserków z dodatkiem kolorowej galaretki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Tortownica o średnicy 26 cm
    0,7 kg jogurtu greckiego
    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki żelatyny
    ¾ szklanki cukru pudru + 1 łyżka
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka czerwona
    4 gruszki z syropu
    2 opakowanie rurek waflowych z nadzieniem czekoladowym(280 g)
    1 łyżeczka tartej bułki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowiec na rurkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:2 gruszki pokroić w drobną kostkę. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, dodać pokrojone gruszki, wymieszać, wystudzić. Pozostałe gruszki pokroić w plasterki. Druga galaretkę, czerwoną rozpuścić w ½ l wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić z 1 łyżką cukru pudru, dodawać do niej porcjami jogurt, cukier puder, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę, lekko tężejącą, wymieszać. Na dno tortownicy wysypać bułkę tartą, ułożyć w postaci koła pocięte rurki, część zostawić do dekoracji. Na rurki wylać ½ masy jogurtowej, na nią galaretkę z brzoskwiniami, wyrównać, równocześnie lekko wciskając masę w jogurt. Schłodzić w lodówce. Następnie wylać pozostałą masę jogurtową, schłodzić. Na wierzchu ułożyć plastry gruszek, zalać tężejącą galaretką. Deser chłodzić najlepiej całą noc. Dekoracyjnie przed podaniem udekorować pozostałymi rurkami.

Porady

1. do deseru można dodać różne owoce z syropu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować