JOGURTOWIEC MALAGA na zimno

0 (0 ocen)

Słodko-słodki spód na wzór cukierków malaga. Delikatna, jędrna masa jogurtowa. Wierzch uwieńćzony "koroną" z rodzynek.

Składniki:

  • Spód:
    1szkl płatków owsianych górskich
    250g cukierków malaga
    Masa jogurtowa:
    15g żelatyny
    3 łyżki wrzątku
    600g jogurtu naturalnego
    +rodzynki (do dekoracji)

Jogurtowiec malaga na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane podprazyć na patelni (aż do lekkiego zarumienienia). Cukierki malaga rozpuścić w kąpieli wodnej. Podprażone płatki i rozpuszczone cukierki dokładnie ze sobą wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki na około 20 minut. W tym czasie przygotować masę jogurtową: jogurt umieścić w misce, rozmieszać. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wrzątku. Stopniowo dodawać do jogurtu, cały czas energicznie mieszając. Gotową masę wlać na owsiano-czekoladowy spód. Chłodzić w lodówce przez 2-3 godziny (minimum). W połowie chłodzenia udekorować rodzynkami. Kroić i podawać. /przechowywać w lodówce/

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy