To proste, szybkie i bardzo smaczne ciasto. Można do niego użyć każdych sezonowych owoców. Kruszonka jest przyjemnie chrupka a ciasto wykonamy bez użycia miksera - wystarczy nam łyżka lub widelec.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
( porcja na 2 małe keksówki ja użyłam gotowe już wyłożone papierem do pieczenia lub jedną dużą ok. 35 cm x 25 cm )
2 szklanki mąki
3 jajka klasa "M" temp.pokojowa
3/4 szklanki cukru
200 ml jogurtu naturalnego temp.pokojowa
1 opak. cukru wanilinowego
40 ml oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jogurtowe z truskawkami - bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier oraz masło na sypko by powstały grudki i wkładamy do lodówki.
Ciasto:
Do miski dajemy: przesianą mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy cukier, wlewamy jogurt oraz olej, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do keksówek lub do jednej dużej keksówki i wyrównujemy. Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki. Wierzch truskawek posypujemy gotową kruszonką. Gotowe ciasto wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni i pieczemy ok. 60 min. do suchego patyczka ( czas pieczenia zależy od kuchenki jaką posiadamy ja mam gazową bez termoobiegu ). Gotowe ciasto wyciągamy i zostawiamy by przestygło. Przestygnięte posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze