Jogurtowe rogale

0 (0 ocen)

Wspaniałe i pachnące do tego bardzo proste w przygotowaniu domowe rogaliki, polecam.

Składniki:

  • 200 gram mleka
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka cukru
    25 gram drożdży
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    100 gram jogurtu naturalnego
    50 dag mąki pszennej

Jogurtowe rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jogurtowe rogale 1. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem, mąkę przesiać i wymieszać na sucho z solą, dodać jogurt, drożdże, olej i jajko, zagnieść i wyrobić z tego gładkie ciasto.
    Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić do wyrośnięcia, następnie cienko rozwałkować okrągły placek i pociąć na 8 części. Pocięte ciasto zwinąć w rogale, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i odstawić do wyrośnięcia.
  • Jogurtowe rogale 2. Po wyrośnięciu rogaliki posmarować po wierzchu dodatkowym jajkiem i posypać makiem.
  • Jogurtowe rogale 3. Piec w nagrzanym do 190st piekarniku około 25 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy