Jogurtowe ptysie z kiełkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ptysiowe przekąski jogurtowe. Podałam je z pasta z awokado, kiełkami, paprykę, roszponką. Takie wiosenne samo zdrowie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ptysie:

    1 szklanka mąki pszennej

    125 ml jogurtu naturalnego

    125 ml wody

    50 g masła

    3 jajka

    1/3 łyżeczki soli

    farsz:

    jogurt naturalny

    10 oliwek zielonych

    1/2 papryki czerwonej

    1 garść kiełków

    1 garść roszponki

    1/2 awokado

    1 łyżka soku z cytryny

    sól, pieprz

    10 pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Jogurtowe ptysie z kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ptysie:

    Do garnka wlewam wodę,dodaję jogurt, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 20 minut.
  • 2. Awokado z cytryną rozgniatam widelcem, dodaję łyżkę jogurtu, doprawiam solą, pieprzem. Ptysie zimne przekrawam nożem. Układam roszponkę,łyżkę jogurtu, pastę z awokado, dodaję oliwkę, paprykę, pomidora, kiełki. Przykrywam górą ptysia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować