Delikatne paluchy ziemniaczane, pieczone w piekarniku.
Świetnie smakują na słono, okraszone boczkiem z cebulą lecz odsmażone możemy podać posypane cukrem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Jogurtowe paluchy ziemniaczane z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jogurt, jajko oraz mąki.
Doprawić świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Wyrobić odchodzącą od dłoni masę.
Z ciasta uformować rulon, kroić go w długie paluchy.
Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
2.Okrasa:
Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać suchą patelnię, włożyć boczek, gdy wytopi tłuszcz, dołożyć cebulę.
Smażyć na rumiano.
Komentarze