Jogurtowe paluchy ziemniaczane z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatne paluchy ziemniaczane, pieczone w piekarniku.
Świetnie smakują na słono, okraszone boczkiem z cebulą lecz odsmażone możemy podać posypane cukrem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g. ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
    Okrasa:
    500g. boczku parzonego
    2 cebule

Jogurtowe paluchy ziemniaczane z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jogurt, jajko oraz mąki.
    Doprawić świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
    Wyrobić odchodzącą od dłoni masę.
    Z ciasta uformować rulon, kroić go w długie paluchy.
    Piec około 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
  • 2. Okrasa:
    Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę.
    Rozgrzać suchą patelnię, włożyć boczek, gdy wytopi tłuszcz, dołożyć cebulę.
    Smażyć na rumiano.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy