Jogurtowe pączki z pomarańczowym lukrem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie pączki piekła moja mama, zawsze do ciasta dodawała jogurt lub zsiadłe mleko. Pączki były pulchne i lekko wilgotne. Z tej porcji ciasta upiekłam 30 sztuk średniej wielkości.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki tortowej
    40 g świeżych drożdży
    5 żółtek
    1/3 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    Szczypta soli
    1/4 kostki masła
    2 łyżki spirytusu
    Nadzienie: marmolada różana, olej do smażenia
    Owoce kandyzowane ze skórką pomarańczową
    Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z pomarańczy, 1 łyżeczka wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowe pączki z pomarańczowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 1 szklankę mąki wsypać do miski, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru i rozkruszone drożdże, delikatnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałe składniki oprócz masła, wyrobić całość. Masło stopić i ciepłe dodać do ciasta, całość wyrobić by tłuszcz został całkowicie wchłonięty przez ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Następnie przenieść ciasto na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i szklanką(u mnie puszką po groszku) wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać łyżeczką porcję marmolady, skleić pączka, odłożyć na lnianą ściereczkę by podrosły. Olej rozgrzać i smażyć pączki z dwóch stron na złoty kolor, przełożyć na ręcznik papierowy by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Składniki lukru utrzeć na jednolitą masę, wystudzone pączki polukrować, udekorować skórką pomarańczową.

Porady

1.Nadzienie do pączków można uzupełnić po usmażeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować