Jogurtowe muffinki ze śliwkami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Cieszmy się sezonem śliwkowym:). Przemyciłam śliwki do muffinek. Pysznych, wilgotnych, jogurtowych. Do tego są tak proste i szybkie w wykonaniu, że w kilka chwil mamy ich całą blachę.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 300g jogurtu greckiego
    2 jajka L
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    300g śliwek
    cukier puder + odrobina wody na lukier
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Jogurtowe muffinki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je w kostkę. Jogurt, jajka, olej i cukier mieszamy ze sobą w jednej misce. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę w drugiej. Do miski z mąką dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy ponownie. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy chwilę.
  • 2. Tak przygotowaną masę wykładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Studzimy. Cukier puder łączymy z wodą, mieszamy. Powstałym lukrem polewamy muffinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować