Jogurtowe lody cytrynowo bazyliowe

4.5 (157 ocen)

  • 20 min

Bardzo orzeźwiające, o mocno wyczuwalnym smaku cytryny, delikatnie przełamanym aromatem bazylii. Konsystencją przypominają bardziej sorbet

  • 20 min

Składniki:

  • Lody:
    500g jogurtu naturalnego
    1 cytryna
    4 łyżki syropu bazyliowo cytrynowego
    kilka listków świeżej bazylii ( ja dałam 10)
    opcjonalnie ksylitol lub cukier puder do dosłodzenia

    Syrop:
    1 szklanka brązowego cukru
    3/4 szklanki wody
    sok i miąższ z jednej cytryny
    garść świeżej bazylii (listki i łodyżki)

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Jogurtowe lody cytrynowo bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody jogurtowe bazyliowo cytrynowe 1. Syrop:
    Wodę zagotowujemy z cukrem. Gotujemy ok 5 minut, do wrzącego syropu cukrowego dodajemy sok z cytryny, wyskrobany miąższ i posiekaną bazylię. Gotujemy na małym ogniu ok15 minut.Przecedzamy przez sitko dobrze wyciskając pozostałe listki bazylii.Jeśli komuś przeszkadza kolor może dodać odrobinę barwnika. Przelewamy do buteleczki i mocno zakręcamy.

    Lody:

    Jogurt mieszamy z syropem, następnie dodajemy sok miąższ i skórkę z cytryny. Ja skórki nie ścieram tylko drobno siekam, po zamrożeniu daje fajne efekty smakowe. Dodajemy posiekane listki bazylii i ew dosładzamy. Chłodzimy w lodówce a następnie postępujemy zgodnie z instrukcją waszej maszynki do lodów. Jeśli taowej nie posiadacie, przelejcie przygotowany jogurt do pojemnika wsadźcie do zamrażalniki i mieszajcie co 15 min do osiągnięcia właściwej konsystencji. Lody można jeść zaraz po przygotowaniu, wtedy maja bardziej kremową konsystencję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować