Jogurtowe lody cytrynowo bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Syrop:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Gotujemy ok 5 minut, do wrzącego syropu cukrowego dodajemy sok z cytryny, wyskrobany miąższ i posiekaną bazylię. Gotujemy na małym ogniu ok15 minut.Przecedzamy przez sitko dobrze wyciskając pozostałe listki bazylii.Jeśli komuś przeszkadza kolor może dodać odrobinę barwnika. Przelewamy do buteleczki i mocno zakręcamy.
Lody:
Jogurt mieszamy z syropem, następnie dodajemy sok miąższ i skórkę z cytryny. Ja skórki nie ścieram tylko drobno siekam, po zamrożeniu daje fajne efekty smakowe. Dodajemy posiekane listki bazylii i ew dosładzamy. Chłodzimy w lodówce a następnie postępujemy zgodnie z instrukcją waszej maszynki do lodów. Jeśli taowej nie posiadacie, przelejcie przygotowany jogurt do pojemnika wsadźcie do zamrażalniki i mieszajcie co 15 min do osiągnięcia właściwej konsystencji. Lody można jeść zaraz po przygotowaniu, wtedy maja bardziej kremową konsystencję.
Komentarze