Jogurtowe drożdzówki z budyniem

0 (0 ocen)

Szybkie i pyszne drożdżówki

Składniki:

  • ciasto:
    • 50 g masła
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
    /lub 25-30 g świeżych drożdży
    • 1 całe jajko
    • 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego (200 g)
    • 1/2 szklanki mleka (100 ml)
    kruszonka:
    /dowolna tj. według dowolnego ulubionego czy sprawdzonego przepisu/ np. taka:
    - 1 część mąki (np. 1/4 szklanki)
    - 1 część cukru (np. 1/4 szklanki)
    - 1 część masła (np. 1/4 szklanki)
    • mleko lub roztrzepane jajko/żółtko do posmarowania chałki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Jogurtowe drożdzówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli biorę świeże drożdże, to zaczynam od rozczynu –drożdże rozrabiam z cukrem (ok. 1 łyżeczka) i mąką (ok. 1 łyżka) i zostawiam aż „ruszą” tj. zaczną rosnąć. I dalej jak w przepisie poniżej.
    Roztapiam masło i odstawiam na bok –będę potrzebowała płynne, ale nie gorące.
    Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól oraz drożdże instant (pomijam, gdy dodaję świeże;)) i wszystkie składniki suche dokładnie mieszam –najlepiej rózgą/trzepaczką, bo od razu spulchniam mąkę i równomiernie je rozprowadzam.
    Następnie dodaję składniki mokre tj. rozczyn (o ile piekę na drożdżach świeżych, a pomijam, jeśli piekę z suchymi instant), jajko, jogurt mleko oraz roztopione masło. I dokładnie wyrabiam na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto –można ręcznie lub maszyną do chleba w funkcji do wyrabiania ciasta albo po prostu mikserem o nakładach do ciasta drożdżowego. Ja zazwyczaj korzystam z miksera. Ciasto ma być miękkie, więc jeśli „czuję”, że jest za twarde/sztywne, dolewam więcej jogurtu, jeśli za mokre/lejące, dosypuję trochę mąki
    Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam i zostawiam do wyrośnięcia, aż podwoi objętość

    W czasie, gdy ciasto rośnie, szykuję dowolną ulubioną kruszonkę do drożdżówek –najprostsza chyba to taka, że do miski dodaję równe ilości mąki, cukru oraz masła i ucieram, łącząc i jednocześnie zagniatając/rozkruszając te składniki na kruszonkę.
    Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę (jeśli podsypuję mąką, to naprawdę niedużo) i robie placuszki na srodek kladę łyzke budyniu i zlepiam byłeczki.
    Smarujemy je mlekiem lub jajkiem rozkłóconym i posypuje kruszonką i lekko ją dociskam.
    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st przez ok 20min aż się zrumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować