Jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkiem

0 (0 ocen)

Lekkie i puszyste, można upiec z dowolnymi sezonowymi owocami :)

Składniki:

  • Mokre:
    2 jajka
    250 ml jogurtu greckiego
    150 ml oleju
    Suche:
    300 g mąki
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Pół łyżeczki sody
    130 g cukru
    ORAZ:
    300g rabarbaru + 2 jabłka
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jogurtowe ciasto z rabarbarem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miski wbić jajka, dodać olej i jogurt, wymieszać dokładnie. W drugiej misce umieścić mąkę, odmierzyć proszek do pieczenia i sodę, wsypać cukier.

    Rabarbar obrać, pokroić w kawałeczki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

    Składniki mokre wlać do miski z suchymi, zamieszać widelcem tylko do połączenia się składników (tak jak na muffinki). Wylać do blaszki (20x26m) wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypać na wierzch rabarbar i jabłka. Piec około 50-60 minut w 180stopniach.

    Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować