Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym- łatwe, szybkie i tanie

4.48 (182 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jogurtowe wzbogaciłam o mus brzoskwiniowy, który przełamał smak ciasta. Ciasto idealnie pasuje do kubka kawy lub herbaty. Ten przepis musi pojawić się w Waszym zeszycie z przepisami :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    3 szklanki mąki
    1 szklanka oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    aromat (opcjonalnie)
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    1 galaretka brzoskwiniowa
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jogurtowe ciasto z musem brzoskwiniowym- łatwe, szybkie i tanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 min. Gdy ciasto całkowicie wystygnie dzielimy je na 2 części.
  • 2. Galaretkę brzoskwiniową oraz żelatynę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Brzoskwinie odsączamy z syropu i blendujemy je na mus. Tężejącą galaretkę łączymy z musem i wylewamy na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny aby mus całkowicie stężał. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować