Jogurtowe ciasto z jabłkami i gruszkami pod różaną kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowite ciasto jogurtowe pieczone z dodatkiem jabłek i gruszek pod chrupiącą różaną kruszonką. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie smakuje z kubkiem mleka lub kakao. Polecam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 ml jogurtu naturalnego
    1/2 szkl oleju
    2 szkl mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
    3/4 szkl cukru pudru
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 małe jabłka
    2 małe gruszki
    kruszonka:1 łyżka masła
    2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
    2 łyżki cukru różanego
    oraz blaszka 24x24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe Desery

Jogurtowe ciasto z jabłkami i gruszkami pod różaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: łączymy ze sobą masło, mąkę i cukier różany-rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.
    Owoce myjemy i osuszamy. Następnie obieramy, wycinamy gniazda nasienne a owoce kroimy w kostkę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
    Do miski wsypujemy składniki suche na ciasto: mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy jajka, olej i jogurt, miksujemy wszystko na gładką masę. Ciasto przelewamy do blaszki, wyrównujemy. Na górze układamy kawałki jabłek i gruszek oraz posypujemy je zimną kruszonką. Wstawiamy ciasto jogurtowe do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni- do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować