Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sezon na czerwoną porzeczkę trwa. Proponuję Wam przygotowanie babeczek z dodatkiem tych pysznych owoców

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • babeczki:

    2 jajka (najlepiej wiejskie)
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g oleju rzepakowego
    250 ml kefiru
    2 łyżki kakao

    ponadto:

    200 g czerwonej porzeczki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Babeczki Babeczki

Jogurtowe babeczki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj foremki na tartaletki (u mnie 12 sztuk), dno oraz boki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Czerwoną porzeczkę opłucz pod bieżącą wodą, 50 g odłóż do dekoracji resztę obierz z szypułek. Jajka i cukier trzcinowy umieść w misie miksera, ubij na puszysta masę. Do ubitych jajek wlej olej rzepakowy i dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj kakao i kefir, jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Na końcu dodaj czerwoną porzeczkę i wymieszaj z ciastem. Napełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości, foremki ustaw na blaszkach. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 30 minut do suchego patyczka.
    Gotowe babeczki wystudź, przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.

Porady

Foremki na babeczki dokładnie natłuść, po upieczeniu łatwo wyjmiesz babeczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować