Jogurtowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jogurt naturalny ( kubek ): 180 gramów
    - mąka: 540 gramów
    - cukier: 450 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - Jajko: 3 sztuki
    - olej roślinny: 180 gramów
    - cukier puder: 5 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników!!!



    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.


    Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.


    Przekładamy do niedużej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
    przez około 30 minut.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego.
    W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.


    I gotowe!


    *Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe!


    Uwaga!
    Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać.
    Tylko wymieszać!
    Do wymieszania składników można użyć miksera,
    włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

    Ja zawsze robię jednak ręcznie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować