Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką w galaretce

4.49 (181 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealny bilans smakowy : jogurt naturalny ze słodką , białą czekoladą i kwaskowe porzeczki w słodkiej , agrestowej galaretce.
Typowo letnie , lekkie , rozpływające się w ustach ciasto na zimno z orzeźwiającymi owocami.
Smakuje doskonale..

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 750g. jogurtu naturalnego typu greckiego
    400g. białej czekolady
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny spożywczej + 5 łyżek wrzątku
    1 szklanka oczyszczonej białej porzeczki
    1 galaretka agrestowa + 300 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Jogurtowa pianka z białą czekoladą i porzeczką w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku na kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę , odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. żelatynę rozpuszczamy w wrzątku , odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Do dużej miski przekładamy jogurt naturalny , dodajemy ziemną czekoladę i żelatynę oraz wsypujemy cukier puder.
    Miksujemy do połączenia się składników.
    Masę wylewamy do tortownicy ( jeśli używamy fory nie otwieranej wyłóżmy ją papierem do pieczenia).
    Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 4. W tym czasie galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku , odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  • 5. Wierzch ciasta posypujemy porzeczką , wylewamy galaretkę.
    Pozostawiamy w lodówce na kolejne 2-3 godz a najlepiej na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Galaretka agrestowa Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować