Jogurtowa babka z jeżynami

0 (0 ocen)

zapraszam na wilgotna jogurtową babkę z jezynami

Składniki:

  • 400 g jogurtu naturalnego
    350 g mąki pszennej
    2 jajka
    100 ml oleju
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżka kakao ( czubata)
    200 g jeżyn
    1,5 łyżeczki sody
    ½ laski wanilii
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jogurtowa babka z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ma7ag6 1. Do miski przesiać mąkę razem z sodą. Dodać ziarenka wanilii i ponownie wymieszać.
  • image-0edbcj5 2. Do drugiej miski wbić jajka i dokładnie wymieszać z cukrem. Następnie dodać olej i ponownie wymieszać
  • image-1325na0 3. Następnie partiami dodawać jogurt i mieszać do połączenia składników.
  • image-17aj0au 4. W kolejnej czynności partami dodawać suche składniki i wmieszać do połączenia.
  • image-1wwbdxr 5. Odłożyć 1/3 masy i dodać do niej kakao i wymieszać. Jeżyny wymieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do pozostałego ciasta, delikatnie wymieszać.
  • image-0rx7s9e 6. Do formy do babki przełożyć masę z jeżynami a potem nałożyć ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 55-60 minut. Ostudzić i delikatnie wyjąć z formy. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.81 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka jogurtowa

4.81 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

babka jogurtowa

izaa_a babka jest przepyszna, jedna z moich ulubionych 10 min

4.13 (305 ocen)

Opublikowany w Magazynie
babka

4.13 (305 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babka cytrynowo-jogurtowa

izaa_a bardzo smaczna i wilgotna babka 50 min

3.98 (103 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka jogurtowa z budyniem

3.98 (103 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka jogurtowa z budyniem

Magster Smaczna babeczka:) 1 godz. 15 min

4.39 (167 ocen)

Babka jogurtowa z bananami