Jogurt z prażonym jabłkiem i płatkami kukurydzianymi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek. Pyszny jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka...polecam.

  • 20 min

Składniki:

  • 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    2-3 łyżki syropu klonowego
    1 duże jabłko
    cynamon mielony według uznania
    cukier trzcinowy do smaku
    gorąca woda
    pół szklanki płatków kukurydzianych

Jogurt z prażonym jabłkiem i płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon według uznania i studzimy.
  • 2. Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.
  • 3. Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy i smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi jedna porcja taka jak na zdjęciu.

Komentarze

Podobne przepisy