Pyszny i prosty w wykonaniu deser. Idealny na podwieczorek. Pyszny jogurt, chrupiące płatki i pachnące cynamonem jabłka...polecam.
20 min
Składniki:
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
2-3 łyżki syropu klonowego
1 duże jabłko
cynamon mielony według uznania
cukier trzcinowy do smaku
gorąca woda
pół szklanki płatków kukurydzianych
Jogurt z prażonym jabłkiem i płatkami kukurydzianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale tak żeby jabłka się nie rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon według uznania i studzimy.
2.Jogurt dokładnie mieszamy z syropem klonowym.
3.Na dno większej szklanki lub ozdobnego słoika wsypujemy płatki kukurydziane, następnie nakładamy jogurt, a na jogurt wystudzone jabłka. Na koniec lekko oprószamy mielonym cynamonem. Podajemy i smacznego.
Porady
Z przepisu wychodzi jedna porcja taka jak na zdjęciu.
Komentarze