Jogurt z karmelizowanymi jabłkami i płatkami orkiszowymi

0 (0 ocen)

Pyszna i bardzo zdrowa propozycja na śniadanie, deser lub podwieczorek.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    1 szkl jogurtu naturalnego gęstego
    1 duże jabłko
    1 łyżeczka masła klarowanego
    4-5 łyżki płatków orkiszowych lub owsianych
    garść grubo posiekanych orzechów włoskich
    szczypta cynamonu
    1-2 łyżeczki miodu
    syrop trzcinowy

Jogurt z karmelizowanymi jabłkami i płatkami orkiszowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić jabłko, posypać cynamonem, dosłodzić miodem i prażyć kilka minut aż lekko zmięknie. Dodać orzechy, wymieszać i przestudzić. Jogurt wymieszać z łyżeczką miodu.
    Do szklanki/kubka wsypać łyżeczkę płatków. Szklankę od wewnątrz polać syropem trzcinowym, wlać jogurt, na wierzch wyłożyć jabłka i posypać płatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy