Jogurt naturalny własnej roboty

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jogurt naturalny to perfekcyjny deser, do tego sezonowe owoce, rodzynki czy starta czekolada i można się zajadać. Odpowiedni na drugie śniadanie czy podwieczorek. Mam go cały czas w lodówce, bo nie wyobrażam sobie dnia bez jogurtu.

  • 15 min

Składniki:

  • * 1 litr mleka
    * jogurt naturalny 200g

Jogurt naturalny własnej roboty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko należy podgrzać do 50 stopni.
  • 2. Zdjąć garnuszek z gazu i do ciepłego mleka dodać cały jogurt naturalny. Należy mieszać całość przez około 2 minuty, tak aby wszystko się połączyło.
  • 3. Przelać do kilku słoiczków, zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce i przykryć kocem pozostawiając je na 10-20 godzin. Po upływie tego czasu jogurt jest gotowy.
  • 4. Można podawać np. z bananem i starta czekoladą.

Porady

Słoiki z jogurtami można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy