Jeżyny pieczone w cieście

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybki i smaczny deser – jeżyny pieczone w cieście, są idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Prosty deser, który przygotujecie w kilka chwil. Owoce zatopione w cieście bez jajek, do tego na przykład lody waniliowe… pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦110 g roztopionego masła
    ◦260 g mąki tortowej
    ◦4 łyżeczki proszku do pieczenia
    ◦170 g cukru pudru
    ◦335 ml mleka
    ◦1 szczypta soli
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ◦3 szklanki świeżych jeżyn
    ◦cukier puder do posypania

Jeżyny pieczone w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Masło roztapiamy i wylewamy na spod formy do pieczenia (użyłam formy o wymiarach 30×22). W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Ciasto wylewamy bezpośrednio na masło i układamy jeżyny. Całość posypujemy gałką muszkatołową i pieczemy ok. 30-45 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem można podawać z lodami waniliowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy