Jeżynowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty i szybki deser który na pewno każdemu posmakuje, a przy tym prezentuje się bardzo wytwornie i ma nie codzienny jak na sernik kolor:)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Spód: pokruszone ciastka pełnoziarniste: 100 gramów
    - płatki owsaine błyskawiczne: 0.5 szklanki
    - brązowy cukier: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - stopione masło: 7 łyżek
    - aromat waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - Masa: żelatyna: 40 gramów
    - twaróg jak na serniki: 400 gramów
    - śmietana 30%: 250 mililitrów
    - cukier: 1 szklanka
    - sok z cyrtyny: 1 łyżka
    - jeżyny: 3 szklanki
    - Dodatkowo: śemiatanka 30%: 250 mililitrów
    - cukier waniliowy: 3 łyżeczki
    - jeżyny: 1 szklanka

Jeżynowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier ,sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.
    Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.
  • 3. Jeżyny zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała . Przełożyć jeżynową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.
  • 4. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jeżynami.

Komentarze

Podobne przepisy