Jeżynowy deser z jogurtową chmurką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Połączenie jogurtu z jeżynami jest idealne :)

  • 30 min

Składniki:

  • SPODY:

    100g herbatników pełnoziarnistych
    50g rozpuszczonego masła


    CHMURKA:

    2 x 200g jogurtu greckiego light
    krem jogurtowy


    MUS:

    300g jeżyn
    3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzątku (lub 1/2 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wody, smak dowolny)
    3 łyżki cukru pudru


    DEKORACJA:

    6 łyżek bitej śmietany
    3 ciasteczka przełamane pa pół
    3 kostki startej, gorzkiej czekolady
    kilka jeżyn (u mnie borówki)

Jeżynowy deser z jogurtową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPODY:
    Herbatniki zmielić w blenderze, dolać masło, wymieszać. Rozdzielić równo do 6 pucharków. Schłodzić w lodówce.

    CHMURKA:
    Jogurty ubić mikserem, aby stały się puszyste i napowietrzone. Dosypać proszek, zmiksować dokładnie. Rozłożyć chmurkę do pucharków.

    MUS:
    Jeżyny zmiksować z cukrem, dolać galaretkę lub żelatynę, schłodzić. Zimną, tężęjącą masę wylać na chmurkę. Schłodzić dokładnie.

    DEKORACJA:
    Deserki ozdobić bitą śmietaną, połówkami kruchych ciastek i tartą czekoladą. Posypać owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy