Jeżynowe Tiramisu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis ułożyłam specjalnie na konkurs kreatywne_gotowanie10 . Delikatnie słodki serek marcarpone przełamany kwaskowatym smakiem jeżyn ,całość idealnie uzupełniają ciasteczka Oreo o lekkim słonawym smaku .....idealny na letnie upały

  • 2 godz.

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu
    1.jeżyny :
    - 500 g świeżych jeżyn (połowa może być mrożona)
    2. 500 g serka mascarpone ( w temperaturze pokojowej)
    3. 4 duże jajka
    b. składnik podstawowy dodatkowy
    - 250 g ciasteczek Oreo
    c. składniki robocze
    - 80 g cukru pudru do osłodzenia mascarpone
    - 1 łyżka cukru do smaku frużeliny
    - pół łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia frużeliny
    d. dekoracja
    - składniki w/w
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jeżynowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oreo w pucharkach 1. Ciasteczka Oreo rozdrobnić w blenderze ,nałożyć do pucharków po 2 łyżki ,delikatnie docisnąć i wyrównać .
  • uduszone jeżyny przed przetarciem 2. Jeżyny (polowę,jeśli mamy mrożone to właśnie te ) wrzucić do garnka z łyżką cukru i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż się rozpadną ,ok 15-20 minut ,po czym przetrzeć przez sitko żeby nie było pestek ,przetarte dać do garnka i dodać mąką ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając ,zdjąć z gazu i jeśli zrobiły się grudki przetrzeć jeszcze raz przez sitko , frużelina powinna mieć konsystencję żelu ,odstawić do ostygnięcia
  • żółtka ubite z cukrem 3. Oddzielić żółtka od białek i ubić je na parze ( w garnku zagotować wodę i ustawić na nim miseczkę z żółtkami) , ubijać na jasną masę ,dodać cukier puder nadal ubijając ,zdjąć z garnka i wystudzić masę ,do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać ,już nie ucierać żeby serek nie zrobił się za rzadki , w drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając ,nie za długo tylko do połączenia składników
  • układamy warstwy 4. układamy warstwy w salaterkach, pierwsza warstwa dolna jest z Oreo ,druga z masy serowej ale kolejne układamy wg wyobraźni , ja ułożyłam w różnych kolejnościach tak aby każdy pucharek był inny , w jedynym jest kolejno ciastka z jeżynami ,serek, frużelina i jeżyny , w kolejnym frużelina i jeżyny,serek ,ciastka i jeżyny ,możliwości jest wiele :)
    Pucharki wkładamy do lodówki minimum na godzinę ,musi się schłodzić .

Porady

serek mascarpone musi mieć temperaturę pokojową ,jest wtedy miękki i da się łatwo wymieszać z żółtkami , masa z żółtek musi być wystudzona, frużelina musi być wystudzona

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować