Jeżynowe bułeczki

0 (0 ocen)

  • 50 min

Do porannej kawy lub na drugie śniadanie, smakują o każdej porze.

  • 50 min

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej + 1/2 szklanki do podsypywania
    15 dag cukru pudru
    5 łyżek margaryny
    1 jajko + 1 jajko do posmarowania
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży
    1 cukier waniliowy
    ok.1 1/2 szklanki jeżyn
    cukier zwykły do posypania i do jeżyn

Jeżynowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki mąki, 1 łyżeczki cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2. Margarynę roztopić. Utrzeć jajko z cukrem. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać utarte jajko, wyrośnięty rozczyn,resztę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać dużą łyżką. Dodać stopiony tłuszcz, cukier waniliowy i wyrabiać ciasto ręcznie przez parę minut, podsypując trochę mąką. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Formować bułeczki wkładając do środka jeżyny. 3. Jeżyny posłodzić i wymieszać. Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki, formować bułeczki, wkładając do środka po 3-4 jeżyny. Układać na natłuszczonej blasze w odstępach, zlepieniem do dołu. Zostawić chwilę do wyrośnięcia. Jajko dokładnie rozmieszać , posmarować nim wierzch bułek i posypać zwykłym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180ºC ok. 35 minut.

Porady

Myślę, że bułeczki będą również pyszne z malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy