Jeżynowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki mąki, 1 łyżeczki cukru. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
2.Margarynę roztopić. Utrzeć jajko z cukrem. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać utarte jajko, wyrośnięty rozczyn,resztę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać dużą łyżką. Dodać stopiony tłuszcz, cukier waniliowy i wyrabiać ciasto ręcznie przez parę minut, podsypując trochę mąką. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
3.Jeżyny posłodzić i wymieszać. Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki, formować bułeczki, wkładając do środka po 3-4 jeżyny. Układać na natłuszczonej blasze w odstępach, zlepieniem do dołu. Zostawić chwilę do wyrośnięcia. Jajko dokładnie rozmieszać , posmarować nim wierzch bułek i posypać zwykłym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180ºC ok. 35 minut.
Porady
Myślę, że bułeczki będą również pyszne z malinami.
Komentarze