Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem

0 (0 ocen)

  • 25 min

„Ale to dobre” – to słowa mojego chłopaka po spróbowania tego deseru, jak to mówią: przez żołądek do serca.

  • 25 min

Składniki:

  • 200ml mleka,
    200g kremówki,
    cukier 1,5 łyżki,
    jeżyny 200g + kilka do dekoracji,
    żelatyna 10g,
    2 łyżki cukru,
    100g malin,
    1/2 łyżeczki żelatyny,
    wrzątek 1-2 łyżki,
    cukier do smaku (około 2 łyżek),
    1 łyżeczka soku z cytryny,
    1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka zimnej wody,
    mascarpone 100g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Jeżynowa pana cotta z malinowym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżyny miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem cukru i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy. Podgrzewamy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż do rozpuszczenia cukru. Całość zagotowujemy, wyłączmy ogień, wsypujemy żelatynę i mieszamy dokładnie do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy mus jeżynowy i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do trzech naczynek i odstawiamy do stężenia.
  • 2. Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i mieszamy. Masę mocno chłodzimy i miksujemy z mascarpone, przekładamy do szprycy i dekorujemy nią deser. Deser można ozdobić świeżymi jeżynami i listkami mięty. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować