Jeżynowa krucha pychotka Bożenki

0 (0 ocen)

  • 50 min

To ciasto wymyśliłam dziś na prędcei dla moich domowników.Smaczna, kruche z posmakiem jeżyn i kokosu, polecam :) doskonale do kawki, herbatki, kakao. Dla dzieci i dorosłych :)

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    640 g mąki pszennej, typ 500
    1 łyżka cukru wanilinowego
    4 żółtka
    230 g cukru
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    5 łyżek kefiru naturalnego

    Ponadto:
    400 g jeżyn świeżych lub mrożonych
    2 łyżki płaskie bułki tartej
    3 łyżki czubate kokosu
    kulka wcześniej wykonanego i zamrożonego ciasta kruchego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jeżynowa krucha pychotka bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki sypkie na kruche ciasto: mąka i proszek do pieczenia 1. Wykonanie ciasta kruchego: do miski wsypujemy przesiane składniki sypkie, czyli mąkę i proszek do pieczenia.
  • składniki na kruche ciasto plus żółtka 2. Wbijamy żółtka tylko. Wsypujemy oba cukry.
  • kefir w cieście kruchym 3. Dodajemy posiekaną margarynę. Wlewamy kefir.
  • kruche ciasto 4. Wyrabiamy ciasto ręką w misce. Powinno powstać elastyczne, gładkie ciasto.
  • ciasto kruche nakłuwane widelcem 5. Od razu wykładamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem.
    Nakłuwamy ciasto gęsto widelcem.
  • jeżyny na kruchym cieście- przed pieczeniem 6. Przesypujemy ciasto przesianą bułką tartą.
    Wykładamy na ciasto jeżyny. Posypujemy je kokosem.
  • starte kruche ciasto na wierzchu- przed pieczeniem 7. Na wierzch ścieramy kruche ciasto, wcześniej zamrożone.
  • upieczone kruche ciasto 8. Pieczemy w 160 stop. C przez ok. 35 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  • ciasto kruche upieczone posypane pudrem 9. Wyłączamy piekarnik, pozostawiamy na chwilkę ciasto.
    Następnie wyjmujemy z pieca, studzimy, zdejmujemy pergamin. Przekładamy na deskę. Oprószamy jeszcze gorące cukrem pudrem z wanilią.
  • ciasto kruche z jeżynami w przekroju, po upieczeniu 10. Ciasto po upieczeniu jest kruchutkie, smaczne i chrupiące.
  • kruche ciasto z jeżynami 11. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Jeżyn mrożonych nie rozmrażamy wcześniej. Do ciasta używamy tylko żółtek. Z białek możemy upiec bezy lub usmażyć jajecznicę na bekonie i cebulce z pomidorami na ostro. Wymiary blaszki do pieczenia, to 34x 23 cm. Jeżyny zawsze mrożę w sezonie, mam przez cały rok do ciasta. Tak samo mrożę ciasto kruche i wykorzystuję w wyjątkowych, nagłych sytuacjach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbata Herbata Jeżyny Kakao Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować