Jeżynotka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie tradycyjnej szarlotki z jeżynami

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki (najlepiej 200g typ 500 i 100 krupczatki)
    150 g masła
    50 g smalcu
    5 łyżek cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    dodatkowo:
    6-7 dużych jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 szkl cukru
    150 g jeżyn
    3-4 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jeżynotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jabłka:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych, przekładamy do garnka z odrobiną wody, aby się nie przypalały i gotujemy kilka minut mieszając. Pod koniec dodajemy cukier i cynamon. Studzimy.

    ciasto:
    Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę.

    Schłodzone 2/3 ciasta skubiemy palcami na małe kawałeczki i zakrywamy nimi dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. (między kawałkami mogą być niewielkie dziurki, odstępy)
    Ciasto posypujemy lekko suchą kaszą manną, aby ciasto za bardzo nie nasiąkało sokami z owoców.
    Na cieście rozprowadzamy ostudzone jabłka, a na jabłkach układamy świeże jeżyny.
    Na wierzch skubiemy kawałki ciasta z pozostałej części. (między kawałkami mogą być odstępy)
    Pieczemy 45 minut, w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować