1.jabłka:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych, przekładamy do garnka z odrobiną wody, aby się nie przypalały i gotujemy kilka minut mieszając. Pod koniec dodajemy cukier i cynamon. Studzimy.
ciasto:
Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Schłodzone 2/3 ciasta skubiemy palcami na małe kawałeczki i zakrywamy nimi dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. (między kawałkami mogą być niewielkie dziurki, odstępy)
Ciasto posypujemy lekko suchą kaszą manną, aby ciasto za bardzo nie nasiąkało sokami z owoców.
Na cieście rozprowadzamy ostudzone jabłka, a na jabłkach układamy świeże jeżyny.
Na wierzch skubiemy kawałki ciasta z pozostałej części. (między kawałkami mogą być odstępy)
Pieczemy 45 minut, w 180 stopniach.
Komentarze