Języki dorsza w panierce

4.49 (192 ocen)

Hm... o językach mogę napisać tyle, że kto lubi ten lubi :) Na pewno było to wielkie wyzwanie i są bardzo oryginalne i dziwne :D Języki dorsza są popularne w Norwegii, jednak mało, kto o nich słyszał. Ja przygotowałam je w chrupiącej panierce.

Składniki:

  • języki z dorsza ok. 0,5 kg.
    sok z cytryny 2 łyżki
    przyprawa do ryb 2 łyżki
    sól 1/2 łyżeczki
    pieprz do oprószenia
    bułka tarta do panierowania
    jaja 2 szt.
    papryka słodka mielona 2 łyżki
    mąka kukurydziana 2 łyżki
    olej z pestek winogron do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Ryba

Języki dorsza w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Języki umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ryb. Skropić cytryną i odstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Jajko roztrzepać z papryką. Każdy język zanurzyć w jajku a potem w bułce tartej zmieszanej z mąką kukurydzianą.
    Smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z pestek winogron.

Porady

Olej z pestek winogron jest delikatny w smaku i idealny do smażenia. Co najważniejsze nie traci swoich cennych właściwości podczas smażenia, wysokiej temperatury. Takie języki podawać najlepiej z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Dorsz Panierka Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować