JEŻYKI

0 (0 ocen)

  • 30 min

PYSZNOŚĆI,DZIECIAKI NIEMOGŁY SIĘ NACIESZYĆ,POCZYM ZNIKAŁY Z TALERZA W MGNIENIU OKA.

  • 30 min

Składniki:

  • 40-50 dag ciast, ciasteczek, herbatników
    1/4 szklanki mleka
    1/4; szklanki cukru
    1/3 szklanki bakalii (dowolnych)
    200 g dżemu, marmolady lub powideł
    aromat rumowy lub migdałowy
    2 łyzki masła
    2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
    5 łyzek zmielonych orzechów

Jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • JEZYKI 1. Ciastka drobno pokruszyć lub zblendować,przesypać do naczynia.
    Zagotować razem mleko, cukier, masło . Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem nutella, olejkiem i bakaliami posiekanymi drobniutko.Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
    Z przygotowanej masy formować jeżyki,lekko posypując zmielonymi orzechami,oczka z cukiereczków,kolce z połamanych paluszków

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy