Jeżyk sałatkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Potrawa ta była nagrodzona na konkursie "Najlepsza sałatka tradycyjna" w Lubaniu na Dozynkach Wojewódzkich

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 marchewki
    2 pietruszki
    4 ziemniaki
    1/2 niedużego selera
    4 ogórki kiszone lub konserwowe
    1 cebula lub nieduży por
    4 jajka na twardo + 2 jajka na muchomorki
    1 jabłko
    1 puszka groszku konserwowego
    4 czubate łyżki majonezu + 2 łyżki do dekoracji
    sól
    2 jabłka na kolce dla jeża
    1 pomidor na czapkę dla muchomorka
    Oraz marynowane grzybki i inne dekoracje wg uznania

Jeżyk sałatkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj
    Cebulę lub pora obierz i pokrój w drobną kostkę.
    Jabłko i ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę
    Jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
    Groszek odcedź na sitku i dodaj do reszty składników.
    Dopraw solą i pieprzem oraz majonezem, dokładnie wymieszaj.
    Na półmisku uformuj jeża ,posmaruj majonezem ,kolce wytnij z jabłka i ułóż na jeżu. Półmisek udekoruj grzybkami jabłkiem , grzybkami z jajek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy