Potrawa ta była nagrodzona na konkursie "Najlepsza sałatka tradycyjna" w Lubaniu na Dozynkach Wojewódzkich
2 godz.
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
4 ziemniaki
1/2 niedużego selera
4 ogórki kiszone lub konserwowe
1 cebula lub nieduży por
4 jajka na twardo + 2 jajka na muchomorki
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
4 czubate łyżki majonezu + 2 łyżki do dekoracji
sól
2 jabłka na kolce dla jeża
1 pomidor na czapkę dla muchomorka
Oraz marynowane grzybki i inne dekoracje wg uznania
Jeżyk sałatkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj
Cebulę lub pora obierz i pokrój w drobną kostkę.
Jabłko i ogórki kiszone obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę
Jajka obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.
Groszek odcedź na sitku i dodaj do reszty składników.
Dopraw solą i pieprzem oraz majonezem, dokładnie wymieszaj.
Na półmisku uformuj jeża ,posmaruj majonezem ,kolce wytnij z jabłka i ułóż na jeżu. Półmisek udekoruj grzybkami jabłkiem , grzybkami z jajek.
Komentarze