Jeże z ciasta drożdżowego z gruszkami

0 (0 ocen)

Jeże wcale nie są trudne do zrobienia, ich formowanie a następnie „obkolcowywanie” to świetna zabawa. Nie wspominając już o ich jedzeniu…mmmm….pychota!

Składniki:

  • 25g drożdzy
    1 łyżeczka soli
    1/2 kg mąki
    jajko
    1/2 łyżeczki cukru
    250ml ciepłego mleka
    6 łyżek masła


    + 4 gruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Jeże z ciasta drożdżowego z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Ważne by nie kleiło się do rąk, podczas formowania jeży. Nie może być zbyt luźne, bo wtedy jeżyki nam się rozpłaszczą.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7-8 mniejszych części (w zależności od tego jak duże gruszki mamy). Każdą rozpłaszczamy na placuszek, na środku układamy gruszkę i zawijamy wokół niej ciasto, formując kształt jeża. Tam gdzie mamy węższą część gruszki będzie ryjek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odległość. W oczka wtykamy kropelki czekoladowe (ja niestety już nie miałam, więc wetknęłam kuleczki pieprzu, które przed jedzeniem usunęłam) a w nosek, np. rodzynkę. Końcówkę nożyczek maczamy w mącę i na grzbietach jeżyków robimy małe nacięcia, imitujące kolce.

    Pieczemy w temp 180st do momentu, aż uzyskają ładny kolorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować