Jeż - pączki

0 (0 ocen)

Któż się oprze tak uroczemu pączusiowi…??

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 00
    57 g drożdży świeżych
    75 g cukru
    250 ml mleka
    3 żółtka
    1 jajko
    szczypta soli
    sok i otarta skórka z 1/2 cytryny
    100 g masła

Jeż - pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Masło rozpuść w rondelku
    2.
    Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżki cukru, 70 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
    3.
    Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
    4.
    Do mąki dodać rozczym masę jajeczną alkohol, sól, skórkę i sok z cytryny,ziarenka wanilii.
    5.
    Wyrabiać za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od łopatek
    6.
    Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone masło. Ciasto przykryć folią spożywczą w której porobić kilka dziurek i wstawić do lodówki do podwojenia objętości
    7.
    Stolnicę opruszyć lekko mąką. Ciasto wyłożyć na stolnice i rozwałkować placek o grubości ok 1cm. Za pomocą foremki do ciastek w formie jeża wykrawać pączusie. Pączki układamy na stolnicy i odstawiamy na 15-20 min do podrośnięcia
    10.
    Olej rozgrzać do 180′. Pączki piec z obydwóch stron na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy