Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową

  • wyświetlono: 461 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Propozycja na zdrową, smaczną i delikatną rybkę, otuloną mocno cytrynową salsą ze świeżym koperkiem.

Kasia Futka
  • 30min

Składniki

- filet z jesiotra
- przyprawa do ryb i owoców morza
- masło (do smażenia)
SALSA CYTRYNOWO - KOPERKOWA
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy kremskiej
- 2 łyżeczki cukru brzozowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową

  • 11. Na początku przygotowujemy salsę cytrynowo - koperkową.

    Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok.

    Do naczynia dodajemy jogurt naturalny, musztardę kremską, sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cukier brzozowy (ksylitol) i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera, miksując je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

    Koperek drobno siekamy, dodajemy do cytrynowej salsy, którą doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Salsę wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.
  • 22. Jesiotra pozbawiamy ości, odcinamy skórę, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Następnie oprószamy go z obu stron mieszanką przypraw do ryb i owoców morza (jeśli nie mamy gotowej przyprawy możemy użyć soli, pieprzu oraz swoich ulubionych przypraw).
  • 33. Jesiotra smażymy około 3 minut z każdej strony na rozpuszczonym maśle. Należy zachować odpowiedni czas smażenia, ponieważ tylko wtedy mięso ryby będzie delikatne i soczyste.

    Usmażonego jesiotra odsączamy z nadmiaru masła na ręczniku papierowym, układamy na talerzu i podajemy z salsą cytrynowo - koperkową oraz ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyjesiotrJesiotr z salsą cytrynowo - koperkowąsmażony jesiotr

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak z salsą pomarańczową

Dodane przez: peggi

Kurczak z salsą pomarańczową

Aromatyczny, panierowany kurczak...

Wątróbka z truskawkową salsą

Dodane przez: Jaga85

Wątróbka z truskawkową salsą

Wątróbka i truskawki to niewątpliwie...

Kurczak z salsą pomidorową

Dodane przez: karinzgr

Kurczak z salsą pomidorową

Doskonałe na obiad jak i na kolację

Paprykowa ryba z salsą

Dodane przez: czarrna

Paprykowa ryba z salsą

Lekkie i orzeźwiające połączenie...

Polędwica z dorsza pod aromatyczną salsą (przed pieczeniem)

Dodane przez: Jemy Oczami

Polędwica z dorsza zapiekana pod aromatyczną...

Soczysty dorsz pod aromatyczną...

Jesiotr smażony w bułce

Dodane przez: evita0007

Jesiotr smażony w bułce

Rybę zrobiłam na szybko w bułce...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE