Jesienny stek w zalewie z whisky w sosie miodowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

W tym przepisie pokażę jak przyrządzić pyszny stek wołowy w zalewie z whisky, a dopełnieniem tego smaku będzie sos miodowy, który idealnie podkreśli smak naszego steku, a w okresie jesienno-zimowym dodatkowo wzmocni nasz organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Lubię amerykańską whisky oraz domowy miód, a więc te dwa składniki bardzo często wykorzystuję do przygotowania różnych potraw. W tym przepisie whisky i miód stanowią główny trzon potrawy. To sprawdzony przepis, który praktykuję od lat.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400g mięsa wołowego (rostbef) 200g/jedna porcja, cztery duże ząbki czosnku, dwie łyżki miodu lipowego, dwie małe łyżeczki masła, przyprawa do gulaszu, czosnek niedźwiedzi, suszona papryka, sól, pieprz, trzy łyżki whisky, trzy łyżki sosu sojowego jasnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek Sosy Sos miodowy

Jesienny stek w zalewie z whisky w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw robimy zalewę. Do miski wlewamy whisky i sos sojowy. Mieszamy. Wcześniej rozklepane steki zatapiamy w naszej zalewie i pozostawiamy na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sobie nasze przyprawy, które pozwolą nam na doprawienie mięsa oraz przyrządzenie pysznego sosu.

    2. Po 30 minutach wyciągamy steki do góry i kładziemy na desce. Rozgrzewamy patelnię, wcześniej smarując spód patelni malutką ilością oleju. Steki kładziemy na mocno rozgrzanej patelni i smażymy po około 3 minut z każdej strony. Dzięki temu wszystko nam się ładnie zetnie i soki nie wypłyną na zewnątrz. Jednocześnie należy również kontrolować temperaturę tak aby nie przypalić naszych steków.

    3. Kiedy już usmażymy nasze steki ściągamy je z patelni i kładziemy na desce.

    4. Na patelni, na małym ogniu, rozpuszczamy masło i dodajemy miód, a następnie mieszamy. Należy to robić na delikatnie podgrzanej patelni ponieważ chcemy aby wszystko ładnie się nam połączyło, skarmelizowało , a nie przypaliło. Na to kładziemy steki i podtrzymujemy wszystko na małym ogniu.

    5. W międzyczasie dodajemy suszoną paprykę, ząbki czosnku, czosnek niedźwiedzi oraz przyprawę do gulaszu. Masło z miodem skarmelizuje się i w połączeniu z resztą przypraw powstanie pyszny sos, który dodatkowo podkreśli smak steków.

    6. Na koniec wyciągamy steki na talerz i smarujemy naszym sosem, oraz doprawiamy delikatnie pieprzem i solą. Do steków jako dodatek można dodać frytki oraz kiszony ogórek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Sos sojowy Steki Whisky

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować