Jesienny ramen - krem z jesiennych warzyw z grzybami i szpinakiem

  • wyświetlono: 157 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Jesień i zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe. Inspirują mnie targi, stragany pełne warzyw i jesienne pola uginające się pod ciężarem dyni. Kocham smaki jesieni! Kocham smaki jesieni, bo własnie do tych jesiennych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki - kumin, kurkuma, curry, szafran itd. Dziś, zainspirowana tymi smakami jesieni przygotowałam dla Was przepis na przepyszną zupę. Śmieję się że to trochę taki nasz polski ramen, bo jest w nie tak wiele składników. Składników, które łącząc się ze sobą tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! Zachwyćcie się razem ze mną!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 4 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:

* świeże, miękkie, soczyste pomidory - 4-5 szt

* dynia np. Hokkaido - ok. 200 g

* duża marchew - 1 szt

* cebula - 2 szt

* czosnek - 2 ząbki

* śmietana gęsta 18% - ok. 150 ml

* bulion warzywny - ok. 500 ml

* przyprawy: kumin, cząber, słodka papryka, sól, pieprz, chilli

DODATKOWO:

* szpinak świeży - 2 garści

* czosnek - 2 ząbki

* makaron nitki

* małe pieczarki lub inne, ulubione grzyby

* masło min. 82%

* gałka muszkatołowa, sól

Sposób przygotowania przepisu:

Jesienny ramen - krem z jesiennych warzyw z grzybami i szpinakiem

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek - przesmażamy, uważając, by nie przypalić czosnku - stanie się gorzki.

    Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną dynię, marchew oraz sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory - przesmażamy na małym ogniu ok. 5 minut.

    Zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa się rozpadną, tak by móc je zblendować ( ja sobie zostawiłam kilka plastrów marchewki w całości ).

    Po zblendowaniu dodajemy śmietanę hartując wcześniej - gotujemy.

    Doprawiamy do smaku.

    Nie będę Wam pisała tutaj ile czego, bo ta naprawdę zależy to od waszych upodobań - pamiętajcie, że ja lubię bardziej ostre.

    W tym czasie na patelni ponownie rozpuszczamy odrobin  masła, dodajemy oczyszczone grzyby, podsmażamy.

    Wrzucamy umyty szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smażymy jeszcze kilka minut ( grzyby muszą być miękkie ).

    Podajemy na gorąco z makaronem. 

    U mnie jeszcze trochę świeżych ziół i kolorowy pieprz dla podkręcenia smaku!

    Gorąco polecam!

    Spróbujcie!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkicebulakremszpinakziemniakizupagrzybyDyniamarchewjesieńramen

Komentarze

Podobne przepisy

Jesienna rozgrzewająca zupa z kabaczka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jesienna rozgrzewająca zupa z kabaczka

Sezonowa zupa z kabaczka, słodkich...

Jesienny krem z dyni

Dodane przez: Bernadetta

Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie

Mój sposób na niecodzienną i przepyszną...

jesienny kapuśniak z klopsikami

Dodane przez: agarybak76

Jesienny kapuśniak z klopsikami

Pożywna i sycąca zupa, świetnie...

Jesienna zupa z fasoli mung

Dodane przez: kamila19851

Jesienna zupa z fasoli mung

Przepyszna zupa na jesienna pogodę.Bardzo...

Jesienna zupa-krem marchewkowa

Dodane przez: Jola66

Jesienna zupa-krem marchewkowa

Zupa krem marchewkowa jest aksamitna,...

Ramen

Dodane przez: Reniutka

Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu

Pradziadkiem zupki błyskawicznej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE