Jesienny placek jogurtowy ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepis z babcinej szuflady nieco zmodyfikowany prze mnie. Idealny na zimne, jesienne wieczory. Do tego szybki, nawet nie zauważysz kiedy go zrobisz (i zjesz) :)

  • 40 min

Składniki:

  • 190g jogurtu naturalnego
    300g mąki pszennej
    3/4 szklanki oleju (około 140ml)
    2 jajka
    110g cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    0.5łyżeczki sody oczyszczonej
    Śliwki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jesienny placek jogurtowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Jajka wymieszać z jogurtem i olejem w dużej misce tylko do połączenia się składników. Sypkie składniki wymieszać i przesiać przez sitko do miski z mokrymi składnikami. Wymieszać w jedną stronę, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie gęste.
  • 2. Formę o wymiarach 22-23cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy przecięte na pół i wypestkowane śliwki.
  • 3. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 min do suchego patyczka

Porady

żeby uniknąć zakalca śliwki obtoczyć lekko bułka tartą - tylko stronę ze skórką Po 20 min sprawdźmy jak wygląda ciasto, czas pieczenia musi być dostosowany do piekarnika. Jeśli po 20 min ciasto jest już przyrumienione zmniejszmy temp do 150 i pieczmy do suchego patyczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować