Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczny, w przepięknie słonecznym kolorze pasztet z gotowanej ciecierzycy i warzyw. Pieczone warzywa nadają mu niezwykłego smaku i aromatu. Kromka domowego chleba z tym pasztetem w jesienny dzień znakomicie rozgrzewa i poprawia humor.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciecierzyca – 200 g
    marchewka – 2 szt.
    pasternak – 1 szt.
    pietruszka – 1 szt.
    seler - 1/2 szt.
    dynia Hokkaido – 1/2 szt.
    cebula - 1 szt.
    czosnek – 6 ząbków
    suszone pomidory – 1/2 słoiczka
    jajka – 2 szt.
    oliwa / ze słoika z pomidorami/ - 3 łyżki
    masło – 1 łyżka
    sól morska – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    gałka muszkatołowa świeżo mielona – 1/4 łyżeczki
    kminek mielony – 1/4 łyżeczki
    olej rzepakowy – do pieczenia warzyw
    mało – do wysmarowania foremki
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet

Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać, umyć, z dyni usunąć gniazdo nasienne, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie pokroić na kawałki podobnej wielkości. Cebulę pokroić w grube plastry, a ząbki czosnku zostawić w całości.
    Na dno naczynia żaroodpornego wlać olej, wsypać warzywa, przemieszać, aby dokładnie pokryły się olejem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30-35 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Ciecierzycę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na całą noc. Rano wlać świeżą wodę i ugotować do miękkości. Jeszcze ciepłą zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o średnich oczkach.
  • 3. Z upieczonych warzyw odważyć 400 g /pozostałe użyć do innych potraw/ również je zmielić w maszynce. Suszone pomidory również zmielić. Całość przełożyć do miski miksera, dodać przeciśnięty czosnek, oliwę ze słoika z pomidorami, jajka, bardzo miękkie masło i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać mikserem. Dodać przyprawy /dużo przypraw/ i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszać masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem foremki o wymiarach 10x20 cm. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Dynia Pasternak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować