Jesienny murzynek

0 (0 ocen)

  • 25 min

Zwykły przepis ulepszyłam dodając jabłka, na które właśnie trwa sezon. Dzięki temu ciasto nie jest suche i szybko znika z talerza.

  • 25 min

Składniki:

  • kostka margaryny,
    1,5 szklanki cukru,
    4 łyżki kakao,
    pół szklanki mleka lub wody,
    4 jajka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 szklanki mąki,
    5 jabłek.

Jesienny murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy w rondelku, do momentu aż wszystkie składniki się połączą i powstanie gęsta masa.
    Odlać pół szklanki na polewę. Resztę wystudzić.
  • 2. Do wystudzonej masy dodać żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do czekoladowej masy delikatnie mieszając.
  • 3. Jabłka obrać, wyczyścić z pestek i pokroić na kawałki. Dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać.
  • 4. Masę wylać na wcześniej wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą okrągłą blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut.
  • 5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać pozostawioną wcześniej polewą. Smacznego!!!

Porady

Ciasto lepiej smakuje gdy kawałki jabłek są większe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy