Jesienny krupnik z ogórkami kiszonymi

4.5 (143 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Bardzo lubię kwaśne zupy. Krupnik jest dla mnie zbyt "mdłą" zupą. Dlatego dodałam do niej ogórek kiszony. Nadaje zupie bardzo oryginalny smak.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • • 50 dag karkówki
    • 2 garście suszonych grzybów
    • 7 łyżek kaczy jęczmiennej
    • 4 duże ziemniaki
    • 6 ogórków kiszonych
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • sól, pieprz
    • tłuszcz do smażenia
    • natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Jesienny krupnik z ogórkami kiszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować