Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mój sposób na niecodzienną i przepyszną zupę- krem z dyni

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - dynia (waga po obraniu i usunięciu miękkiego miąższu): 80 dekagramów
    - ziemniaki -średnie: 30 dekagramów
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - masło klarowane: 2 łyżki
    - wywar z kurczaka: 1 litr
    - śmietana 12 %: 100 mililitrów
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - rukola - liście: 10 dekagramów
    - Pszenna tortilla: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią: 2 łyżki
    - kruszone chili jalapeno (do smaku): 1 sztuka
    - imbir w proszku (do smaku): 1 sztuka
    - olej rzepakowy (do smażenia): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jesienny krem z dyni w meksykańskim klimacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i dynię obieramy, płuczemy, kroimy w średnią kostkę. Rukolę miksujemy z ok. 50 ml oleju rzepakowego, doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
  • 2. Foremkami do ciastek wycinamy jeżyki z tortilli. Smażymy je na rumiano na rozgrzanym oleju. Odsączamy przy użyciu papierowych ręczników. Możemy doprawić ulubionymi ziołami.
  • smażona dynia 3. Na rozgrzanym maśle przesmażamy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz ziemniaki. Po 3-4 minutach dodajemy dynię i kila razy mieszając, smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Zalewamy 750 ml wywaru. Gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  • krem 4. Wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dolewamy nieco wywaru. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem (czarnym i kolorowym), chili jalapeno i imbirem. Podgrzewamy na wolnym ogniu (gęste zupy kremy są kapryśne, więc musimy uważać, aby za bardzo nas nie popryskały- najlepiej więc gotować zupę pod przykryciem).
  • 5. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Grillujemy z obu stron na rumiano. Posypujemy suszonymi pomidorami, a następnie kroimy w cienkie paski.
  • 6. Zupę nalewamy na talerze lub do miseczek. Ze zmiksowanej rukoli robimy na jej powierzchni kilka kleksów, po czym "rozmazujemy" je drewnianym patyczkiem. Układamy kilka paseczków piersi z kurczaka i po 1-2 jeżyki z tortilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować