Jesienny kompot jabłkowo-gruszkowy z korzenną nutą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jesienny kompot jabłkowo-gruszkowy z korzenną nutą to moja propozycja na rozgrzewający napój na chłodne dni. Ma piękny i urzekający aromat ni i jest pyszny.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 3 litry kompotu:

    2 gruszki

    6 jabłek

    3 goździki

    szczypta mielonego kardamonu

    3l wody

    skórka z połowy dużej cytryny

    miód do smaku (ja daję 2 łyżki) lub cukier

Jesienny kompot jabłkowo-gruszkowy z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Do dużego garnka wlać 3l zimnej wody (ja używam filtrowanej).

    2.Jabłka i gruszki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę i włożyć do garnka.

    3.Cytrynę porządnie umyć (najlepiej kupić niewoskowaną) i ściąć z połówki samą skórkę, bez białej błonki, bo jest gorzka. Dodać do garnka.

    4.Wrzucić także przyprawy (goździki oraz kardamon).

    5.Gotować około 30 minut. Posłodzić do smaku. Podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy