Jesienny gulasz z dynią

0 (0 ocen)

Dynię przemycam do wielu dań. Dzisiaj trafiła do gulaszu.

Składniki:

  • 600 g schabu
    1 łyżka oleju
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3 ziemniaki
    350 g dyni
    1 łyżka mąki
    2 pomidory
    3 szklanki bulionu warzywnego
    100 ml śmietany do zup i sosów
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku
    pieprz
    sól
    liść laurowy
    majeranek
    natka pietruszki

Jesienny gulasz z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
  • Z cebulą 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać liść laurowy i chwilę razem smażyć.
  • Z przyprawami 3. Wsypać paprykę i mieszając krótko razem smażyć.
  • Z mąką 4. Posypać mąką, wymieszać i zalać bulionem. gotować 20 minut. Następnie dodać ziemniaki i dynię pokrojone w kostkę i gotować do miękkości.
  • Gulasz 5. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i pod koniec dodać do gulaszu. Wlać śmietanę i zagotować. W razie potrzeby doprawić do smaku.Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy