Danie wyśmienite na chłodniejsze dni z udziałem dyni która nadaje mu delikatności.
Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie z łopatki)
1 duża cebula
1 puszka pomidorów w zalewie
1 puszka fasoli białej ( u mnie Garbanzo)
1-2 liście laurowe
1-2 ziela angielski
ok. 1 kg dyni
sól, pieprz
papryka słodka
2 łyżki oleju
2 szklanki bulionu
1 łyżka mąki
Jesienny gulasz wieprzowy z dynią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę. Opruszyć solą, pieprzem i papryką oraz mąką, dodać do cebuli, razem podsmażyć.
2.Podlać bulionem, dodac ziele angielski iliść laurowy, dusić pod przykryciem.
3.Kiedy mięso jest juz na półmiękkie, dodać pokrojoną w kostkę dynię, nadal dusić. Następnie dodać pokrojone pomidory i fasolę. Doprawić solą pieprzem i papryką. Podawać z chlebem, ziemniakami. Smacznego.
Komentarze