Jesienny gulasz drobiowy z warzywami

0 (0 ocen)

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu sycące danie obiadowe, ale nie tylko. Pyszny, kolorowy gulasz drobiowy, smakuje rewelacyjnie! Najczęściej podaje go z makaronem, ryżem lub pieczywem.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
    mała cukinia,
    ok. 20 dag dyni (obranej i bez nasion),
    5-6 pieczarek,
    ½ czerwonej papryki,
    ½ żółtej papryki,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    ok 1,5-2 szklanki bulionu lub wody,
    Sól, pieprz, curry, ostra papryka do smaku,
    ½ pęczka natki pietruszki,
    olej do smażenia ( u mnie kokosowy),

Jesienny gulasz drobiowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w grube kawałki przyprawiamy solą, curry, ostrą papryką i smażymy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy drobno pokrojony czosnek i cebulę, a po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, cukinie i paprykę, podlewamy odrobiną bulionu i dusimy około 10-15 min aż dynia nam zmięknie. Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gdy dynia będzie już wystarczająco miękka to dodajemy podsmażone pieczarki i mięso, wlewamy resztę bulionu, przyprawiamy do smaku, przykrywamy i dusimy ok 10 minut. Posypujemy natką pietruszki.
    Smacznego!

Porady

Jeśli lubimy by nasz gulasz miał więcej sosu to dajemy więcej bulionu. Całość możemy również zabielić. Możemy też dodać trochę koncentratu pomidorowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy