Jesienny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier jajka i czubatą łyżkę gęstej śmietany , ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza , dosypać przesianą mąkę ,sól i orzechy oraz miękkie masło , zagnieść gładkie ciasto na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszać .
2.Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia w między czasie 2-3 razy złożyć w kopertę .
3.Foremkę keksowa wyłożyć papierem i posmarować olejem,wyłożyć całe ciasto,wyrównać wierzch i posmarować go wodą i odstawić jeszcze raz do podrośnięcia .
4.Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb do 45 min,ale należy to kontrolować .
5.Dobrze też jest umieścić w piekarniku pojemnik z wodą .
Po upieczeniu ostudzić i podawać z masłem ,dżemem lub miodem .
Komentarze