Jesienny chlebek

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Niby jesienny bo mamy teraz jesień,ale możemy taki chlebek piec przez cały rok naszym szkrabom na śniadanko .

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - masło: 8 dekagramów
    - śmietana 18 % (czubata): 1 łyżka
    - woda (ciepła): 175 mililitrów
    - drożdże: 2 dekagramy
    - cukier: 8 dekagramów
    - sól: 1 łyżeczka

    - jabłka (duże): 2 sztuki
    - mielone orzechy włoskie: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Jesienny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier jajka i czubatą łyżkę gęstej śmietany , ubić do uzyskania pęcherzyków powietrza , dosypać przesianą mąkę ,sól i orzechy oraz miękkie masło , zagnieść gładkie ciasto na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszać .
  • 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i zostawić do wyrośnięcia w między czasie 2-3 razy złożyć w kopertę .
  • 3. Foremkę keksowa wyłożyć papierem i posmarować olejem,wyłożyć całe ciasto,wyrównać wierzch i posmarować go wodą i odstawić jeszcze raz do podrośnięcia .
  • Jesienny chlebek 4. Piekarnik nagrzać do 220st i piec chleb do 45 min,ale należy to kontrolować .
  • Jesienny chlebek 5. Dobrze też jest umieścić w piekarniku pojemnik z wodą .
    Po upieczeniu ostudzić i podawać z masłem ,dżemem lub miodem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jesienny chlebek

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

4.5 (190 ocen)

Zdobywca nagrody

mieszaniec

To może cię zainteresować