REKLAMA

Jesienny chlebek

wyświetlono: 785 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Pachnie jak nie wiem co i cieszy oko,pysznie smakuje z masłem,wędliną lub serem.

opublikowany: 19.10.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • 400 g maki pszennej
    90 g roztopionego masła
    200 ml mleka
    50 g drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    Ponadto:
    100 g purre z dyni
    100 g świeżego szpinaku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    jajko
    czarnuszka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony szpinak zmiksować na papkę.
    Do miski pokruszyć drożdże,wsypać cukier,wlać ciepłe mleko i odstawić na 15 minut.
  • 2. Do drugiej miski przesiać mąkę,dodać sól,wyrośnięty zaczyn,wymieszać.
    Następnie dodać roztrzepane jajko,stopione masło,całość dobrze wyrobić,aż ciasto będzie elastyczne.
    Masę podzielić na trzy części do pierwszej dodać zmiksowany szpinak do drugiej purre z dyni,a do trzeciej koncentrat pomidorowy,każdą część dokładnie wyrobić i uformować kule,i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto czerwone podzielić na 6 części i uformować cienkie wałeczki(długości foremki) na posypanym mąką blacie.
    Ciasto żółte rozwałkować na posypanym mąką blacie na duży kwadrat i podzielić na 6 pasków (4 cm).
    Z ciastem zielonym postąpić tak samo dzieląc je na 5 cm paski.
    Wałeczek ciasta czerwonego zawinąć najpierw pasek ciasta żółtego,a następnie w pasek zielonego ciasta.
    Gotowe wałki ciasta ułożyć po 3 w formie keksowej(12x30)wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: iziona iziona

Jesienny chlebek

Niby jesienny bo mamy teraz jesień,ale możemy taki chlebek piec przez cały rok naszym szkrabom na śniadanko .

kategoria: Pieczywo opublikowany: 01.10.2011 | wyświetlono: 235 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE