Jesienny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty i osuszony szpinak zmiksować na papkę.
Do miski pokruszyć drożdże,wsypać cukier,wlać ciepłe mleko i odstawić na 15 minut.
2.Do drugiej miski przesiać mąkę,dodać sól,wyrośnięty zaczyn,wymieszać.
Następnie dodać roztrzepane jajko,stopione masło,całość dobrze wyrobić,aż ciasto będzie elastyczne.
Masę podzielić na trzy części do pierwszej dodać zmiksowany szpinak do drugiej purre z dyni,a do trzeciej koncentrat pomidorowy,każdą część dokładnie wyrobić i uformować kule,i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto czerwone podzielić na 6 części i uformować cienkie wałeczki(długości foremki) na posypanym mąką blacie.
Ciasto żółte rozwałkować na posypanym mąką blacie na duży kwadrat i podzielić na 6 pasków (4 cm).
Z ciastem zielonym postąpić tak samo dzieląc je na 5 cm paski.
Wałeczek ciasta czerwonego zawinąć najpierw pasek ciasta żółtego,a następnie w pasek zielonego ciasta.
Gotowe wałki ciasta ułożyć po 3 w formie keksowej(12x30)wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut.
Komentarze