Jesienny chlebek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pachnie jak nie wiem co i cieszy oko,pysznie smakuje z masłem,wędliną lub serem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g maki pszennej
    90 g roztopionego masła
    200 ml mleka
    50 g drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru
    Ponadto:
    100 g purre z dyni
    100 g świeżego szpinaku
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    jajko
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Jesienny chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty i osuszony szpinak zmiksować na papkę.
    Do miski pokruszyć drożdże,wsypać cukier,wlać ciepłe mleko i odstawić na 15 minut.
  • 2. Do drugiej miski przesiać mąkę,dodać sól,wyrośnięty zaczyn,wymieszać.
    Następnie dodać roztrzepane jajko,stopione masło,całość dobrze wyrobić,aż ciasto będzie elastyczne.
    Masę podzielić na trzy części do pierwszej dodać zmiksowany szpinak do drugiej purre z dyni,a do trzeciej koncentrat pomidorowy,każdą część dokładnie wyrobić i uformować kule,i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie ciasto czerwone podzielić na 6 części i uformować cienkie wałeczki(długości foremki) na posypanym mąką blacie.
    Ciasto żółte rozwałkować na posypanym mąką blacie na duży kwadrat i podzielić na 6 pasków (4 cm).
    Z ciastem zielonym postąpić tak samo dzieląc je na 5 cm paski.
    Wałeczek ciasta czerwonego zawinąć najpierw pasek ciasta żółtego,a następnie w pasek zielonego ciasta.
    Gotowe wałki ciasta ułożyć po 3 w formie keksowej(12x30)wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chlebek.

To może cię zainteresować